Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
22/04/2024 | 05:15 (ενημερώθηκε 2 εβδομάδες πριν)
Militaire News

«Αξιωματικοί προς Υπαξιωματικούς, η τέχνη της απόκρυψης»

«Αξιωματικοί προς Υπαξιωματικούς, η τέχνη της απόκρυψης»

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ (1 : 1)

(Η τέχνη απόκρυψης του προφανούς)

Γράφει ο

Μάρκος Κωνσταντίνου*

 

Προσωπικά βγήκα μπροστά και φώναξα -μη κομματικά- Μπράβο! και Επιτέλους! …με τα εξοπλιστικά! Και επειδή δεν είμαι άνθρωπος της γκρίνιας ανέμενα με υπομονή και τα κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντί αυτού, κάπου άκουσα – διάβασα τον κ. ΥΕΘΑ, έναν ώριμο και καταξιωμένο πολιτικό και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας να λέει απευθυνόμενος σε δημοσιογράφο σε πρόσφατη συνέντευξη: … «Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στο στράτευμα για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις. Για παράδειγμα, πρέπει να αλλάξει η αναλογία αριθμού Αξιωματικών προς Υπαξιωματικούς η οποία σήμερα φτάνει το 1:1! Δηλαδή για κάθε έναν αξιωματικό αντιστοιχεί ένας Υπαξιωματικός! Προσθέτοντας πως, αυτό είναι μοναδικό και σαφώς αντιπαραγωγικό, φαινόμενο καθώς σε άλλες χώρες οι αναλογίες είναι πολύ διαφορετικές, συνήθως στο 1:7.

Ο κ. Δένδιας ξέρετε είναι νομικός. Και -προς τιμή του- λέει συχνά … «εγώ δεν είμαι επικεφαλής του στρατεύματος για να αντικαταστήσω τους Στρατηγούς ούτε και να παίξω το ρόλο τους». Και πολύ σωστά! Αλλά η ανησυχία βρίσκεται ακριβώς εκεί. Επειδή ο ίδιος δεν έχει «ανατραφεί» στα επιτελεία και στους στρατώνες, έχει (κατά τι) μειωμένη αντίληψη ο ίδιος -σε πρώτη ανάγνωση- για να εκτιμήσει αν αυτό που του παρουσιάζουν τα στρατιωτικά επιτελεία είναι ακριβές και ποιοτικό.

Ας πάρουμε λοιπόν το συγκεκριμένο θέμα της αναλογίας αριθμού Αξιωματικών προς Υπαξιωματικούς. Είναι πράγματι 1 : 1?. ΌΧΙ! Μια προσεκτική ποιοτική ανάλυση, θα δείξει πως η πραγματική αναλογία αξιωματικών προς υπαξιωματικούς δεν είναι 1:1, αλλά πλησιάζει το 1:8 κατά την εκτίμηση μου και εξηγούμαι:

Oι αξιωματικοί διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: αυτούς που προέρχονται από τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές (ΑΣΕΙ) και αυτούς που προέρχονται από τις Ανώτερες Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Οι αξιωματικοί ΑΣΕΙ διανύουν ολόκληρη την καριέρα τους, 35-40 χρόνια, στους βαθμούς των αξιωματικών, ενώ οι αξιωματικοί εξ ΑΣΣΥ υπηρετούν αρχικά ως Υπαξιωματικοί και Ανθυπασπιστές για 19 ολόκληρα χρόνια (Ν.Δ. 445/1974), πριν προαχθούν σε ειδική επετηρίδα αξιωματικών για άλλα 20 έτη ή 21 αν έχουν πτυχίο Ανώτατης Σχολής. Εξέλιξη που εξάλλου δεν «ενοχλεί» την αντίστοιχη των ΑΣΕΙ, αφού διακριτικά καταλαμβάνουν μέρος των ανωτέρων βαθμών και αποστρατεύονται αφήνοντας στους ΑΣΕΙ να συνεχίζουν στις ανώτατες βαθμίδες. Η δε αναλογία εισακτέων μεταξύ Σχολών ΑΣΣΥ και ΑΣΕΙ (και στο πλήθος και στη συχνότητα αναπλήρωσης ακόμη και εκτός παραγωγικής Σχολής) είναι συντριπτικά μεγαλύτερος υπερ των ΑΣΣΥ!

Αυτή η διαφοροποίηση είναι ουσιώδης και δεν θα πρέπει να τους προσμετράμε ισοδύναμα ενώ οι τελευταίοι έχουν υπηρετήσει από θέση Υπαξιωματικού τη μισή τους καριέρα! Κατανοώ την επιθυμία των επιτελών εξ ΑΣΕΙ να αυξηθεί ο αριθμός των “χεριών” στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, μετά από 20 χρόνια εμπειρίας, τα “χέρια” αρχίζουν να υποχωρούν, δίνοντας τη θέση τους στη σκέψη και την καθοδήγηση που μπορούν να προσφέρουν οι αξιωματικοί με πλούσια γνώση και εμπειρία στη πράξη. Αυτή είναι μια φυσική και ομαλή εξέλιξη, την οποία ο νομοθέτης έχει προβλέψει, παρέχοντας στους αξιωματικούς εξ Υπαξιωματικών προερχομένων, τα κατάλληλα εργαλεία και τον βαθμό κατώτερου και ανώτερου Αξιωματικού για την ανάληψη ανάλογων ευθυνών διοίκησης.

Και πείτε μου τώρα, ή καλύτερα γράψτε μου …δεν πάει το μυαλό σας «αυτόματα», όταν ακούτε τον κ. Υπουργό να αναφέρεται στο πρόβλημα αναλογίας 1:1 στο …συχνά-πυκνά και περιοδικά επανερχόμενο θέμα ξεχωριστού «κλάδου υπαξιωματικών», ώστε να …βελτιωθεί αυτή δήθεν ανισορροπία? Και ακόμα αυτό που ιδιαίτερα με προβληματίζει είναι αυτή η άσχετη, ανούσια και επικίνδυνη σύγκριση με τις Αμερικανικές στρατιωτικές δομές.

Η αρκετά μεγάλη μου εμπειρία μαζί τους (Αμερικανούς στρατιωτικούς και άλλων εθνικοτήτων -για πάνω από εικοσαετία- δίνει πως η σχεδόν «τυχαία» επιλογή των Αμερικανών Υπαξιωματικών NCOs (χωρίς εξετάσεις και βεβαίως καμιά συμμετοχή σε είδους «πανελλαδικών» (TOEFL, GCA ..), τους καλωσορίζει στο στράτευμα σαν “pipeline students” και μετά από σύντομη στρατιωτική εκπαίδευση μπαίνουν σε σχολεία ταχύρρυθμης (τρίμηνης) επαγγελματικής (Career field) εκπαίδευσης πχ course 43150 “Jet engine mechanic technician” (πολύ χειρότερο ακαδημαϊκά από το επιχειρούμενο EMAR66 (Β1-Β2) της πρακτικής αριθμητικής) και πάντως απολύτως ασύγκριτο με το παρών μάθημα ανωτέρων μαθηματικών της σημερινής ΣΜΥΑ και αυτονόητο χαρακτηριστικό εξ άλλου μιας Ανωτέρας Σχολής! Και σε αυτόν τον απόφοιτο που μπήκε στη Σχολή με μόρια πολλάκις μεγαλύτερα των ΑΣΕΙ μετά από τριετή ακαδημαϊκή εκπαίδευσης του επιφυλάσσεται εξέλιξη καριέρας …Υπαξιωματικού?

Έτσι φρονούν οι σοφοί επιτελείς πως θα καθαρίσουν το θέμα και επιτέλους θα έχουν … «Χέρια»? Προφανώς δεν βλέπουν πως διεξάγονται οι σύγχρονοι πόλεμοι? Αλλιώς να διακόψουμε τις Σχολές ΑΣΣΥ από κάθε ακαδημαϊκότητα, δημιουργική νόηση και φαντασία στην υποδοχή αεροσκαφών 5ης γενιάς και κάθε λογής Drones, UAV’s, UAS, Πληροφορικής, ΑΙ κλπ) κλπ. Aς τις κάνουμε από τριετείς, εξαμηνιαίας διάρκειας, με μόνη έμφαση τις στρατιωτικές ασκήσεις και ας εισάγουμε δυο και τρείς φορές το χρόνο, ενώ θα εξελίσσονται μέχρι “Αρχισμηνίοι” (E-9) Superintend ή “Chief Master “Sergeant of the Airforce” με άπειρα σιρίτια και μεταλλικά απαστράπτοντα αλλά …Υπαξιωματικοί για όσους εκτρέφονται με …σανό!

Εκτός και αν …
Εκτός αν οι καλοί μας και άξιοι επιτελείς, ομού με τον ευφυέστατο Υπουργό μας της Άμυνας δεν προτίθενται να πειράξουν -επί το χείρω- την εξέλιξη των ΑΣΣΥ και απλά επεκτείνουν, ισχυροποιήσουν και επικοινωνήσουν αποδοτικότερα τις προβλέψεις – διατάξεις …Νόμος 2936/2001 «Επαγγελματίες Οπλίτες και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ

τ. Α, 166/25-07-2001) …Όπου ο νομοθέτης έχει προβλέψει για πρόσληψη κατωτέρων στελεχών (ΕΠ.ΟΠ.) για την κάλυψη αναγκών και μάλιστα χωρίς οροφή!

Ένα άλλο θέμα στο ίδιο περιβάλλον είναι η πρόσφατη επίσημη υπόσχεση του Υφυπουργού Άμυνας κ. Κεφαλογιάννη πως ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ η ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ σε ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ των Σχολών ΑΣΣΥ (ομού με αναγκαίες αναβαθμίσεις κλπ).
Ναι! Αυτό το «εξετάζεται» πολύ με ανησυχεί! Σε τι περιβάλλον «εξετάζεται» με ποιους? Με τα Επιτελεία, με το Παιδείας, με το Εσωτερικών, με …ποιους? Γιατί φοβάμαι πως θα καταλήξει σε κάνα συρτάρι (ευγενικά) ή με τις κλασικές απαντήσεις ανακοινώσεις τύπου …Στεφανή, Φράγκου κ. α. … «κατά τρόπον που να διασφαλίζει την Άμυνα της χώρας και την ποιοτική αναβάθμιση των στελεχών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά» κλπ κλπ και που ουσιαστικά δεν λένε την αλήθεια πως κάθε αναβάθμιση, αναγνώριση, αδειοδότηση και ισοτιμία ή ανωτατοποίηση σπουδών τη βλέπουν σαν το διάολο το λιβάνι για να μην υπάρξει …διαφυγή στον ιδιωτικό τομέα! Δεν υπάρχει πιο «καραβανική» τοποθέτηση από αυτό! Ας γίνει το στράτευμα χώρος υπερήφανης προσφοράς αλλά και στοιχειώδους μέριμνας και πρόνοιας ώστε να μη το εγκαταλείπει το προσωπικό και όχι να εγκλωβίζεται ανήθικα και εκβιαστικά! Καιρός να το πάρετε ανάποδα αλλιώς δεν θα συγκρατήσετε ικανούς και αποφασισμένους ανθρώπους -όπως εξάλλου συμβαίνει- ότι και να κάνετε!

Και τέλος οι θεσμοί μας των αποφοίτων ΑΣΣΥ (κυρίως το Συντονιστικό) ας ενεργοποιηθούν περισσότερο γιατί οι ανακοινώσεις τους είναι πολύ χλιαρές και ως προς την ένταση, και την προτεραιότητα των επιλογών αλλά και την πυκνότητα σύγκλισης και ευρύτερης πρόσκλησης από ότι μπορώ να αντιληφθώ!

ΥΓ: Είχα την ελπίδα να ολοκληρώσω αυτό το κείμενο σε αισιόδοξο τόνο, ωστόσο, πριν καν να προλάβει το ηλεκτρονικό μελάνι να στεγνώσει, μια νέα είδηση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, μεταφέροντας το βάρος ανεπανόρθωτων συνεπειών. Τίτλοι τύπου, «Υποβάθμιση στη ΣΜΥ: Τρίμηνο αντί για μαθήματα, μόνο γυμναστική!» κατακλύζουν τώρα τα δημοσιεύματα, αφήνοντας μια γεύση πικρίας και απογοήτευσης. Και παρ’ όλα αυτά, ας ευχηθούμε «εις ανώτερα, με βαριά καρδιά.”

*Σγός ε.α. 22α ΣΤΥΑ Aeronauöcal Engineer
& (CERIS) Internaöonal Poliöcs

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης